Ardy Struwer
Biografi och utställningar i urval

1 2 2

Född 1939 i Batavia på Java, bosatt i S:t Paul de Vence, Frankrike

Konstnärlig utbildning Konstakademien i Haag Konsthögskolans grafiska avdelning, Stockholm.

Representerad
Moderna Museet Stockholm, Gemeente Museum i Haag och Peter Stuyvesant Collection etc.

Karakteristik Ardy Strüvers bildvärld är fylld av orientalisk prakt, kvinnobesatthet och surrealistiska färgdrömmar,som är glimrande vacker och samtidigt rymmer skikt av trolldom och vanvett.  Ardy målar i explosiva färger, ofta i surrealistisk stil med återkommande motiv som kvinnoansikten, där ofta ögonen framhävs, inspirerade av indonesiska wajangdockor (ett slags marionett- och skuggspelsdockor), österländsk romantik och europeisk surrealism. Hans konst är en hyllning till livets ursprung, kvinnan.

Det är ett slags besvärjande bilder, som hela tiden kretsar kring skönhetsdyrkan, exotisk längtan och ett överflöd av generositet. Hans bilder är ett slags nakna bekännelsedokument av en människa, som vill visa oss att äventyret, där det fanatiska och skönt sensuella även finns för betraktaren.

Ardy Strüwer föddes på Java för drygt 65 år sedan, och kom som tioåring till Holland. Hans stora konstintresse förde honom till Kungliga Konstakademien i Haag, så småningom flyttade han till Sverige för fortsatta studier vid Kungliga Konsthögskolans grafiska avdelning i Stockholm.

I Paris har han arbetat i den kända grafiska ateljén Clot, Bramsen et Georges, där bla Cobragruppen har tryckt många litografier och i New York arbetade han på the American Atelier, där också många kända amerikanska konstnärer har tryckt sina blad.

Sedan 1986 bor Ardy i Frankrike. "Jag bodde i Sverige i trettio år, men upptäckte alltmer hur klimatet gjorde det svårare för mig att måla. Jag saknade ljuset för mycket och vintrarna var för långa."
Att vara målare är att fungera som optisk författare, säger Ardy. Att måla är att tala ögonens språk och att betrakta målningen är att läsa i form och färg, man kan se på konst med tre ögon, sina egna och sitt hjärtas.

Internationellt har Ardy blivit ett stort namn och han har haft många utställningar i Europa och USA.